Museum De Voorde in Zoetermeer laat bezoekers waarde bepalen van historische objecten

8 maanden geleden gepubliceerd

Het lijkt op een kringloopwinkel of een antiekwinkel, maar het is eigenlijk de volledige collectie van Museum De Voorde in Zoetermeer, tentoongesteld in een leegstaand pand in het Stadshart. Het museum moest vanwege tegenvallende bezoekersaantallen de deuren sluiten, en de vraag rijst nu wat te doen met de ruim 5000 historische objecten. Het publiek mag meedenken over de waarde van de objecten en waar ze naartoe moeten.

Het behouden van lokale geschiedenis

De objecten in het museum variëren enorm, van oud tuingereedschap tot een burgemeestersketting. “Zoetermeer is geen oude stad”, legt museumdirecteur Hans van der Bunte uit. “Het grootste deel van de stad is zo’n 60 jaar oud. De meeste verzamelde spullen dus ook.”

Vanaf 1 maart kunnen bezoekers de hele collectie bekijken en de objecten waarderen. Ze kunnen rode en groene labels aan objecten hangen om aan te geven welke objecten ze waarderen en welke ze vinden dat mogen verdwijnen.

Ieder object heeft een verhaal

Elk object in de collectie heeft een eigen verhaal. Zo is er een vaas uit de 19e eeuw, gevonden in het oude gemeentehuis van Zoetermeer, gered door een elektricien voordat het gebouw werd afgebroken. Er is zelfs een oude pilotenbril van een piloot die in 1944 in Zoetermeer neerstortte en er onderdook.

De toekomst van de collectie

Het doel van het waarderen van de objecten is om ze een nieuwe thuis te geven. “We veilen niks, we verkopen niks, we willen vooral dat de spullen op een andere plek weer voor het publiek te zien zullen zijn”, aldus van der Bunte. De inwoners van Zoetermeer mogen meebeslissen over de nieuwe bestemming van de objecten, maar ze mogen ze niet zomaar mee naar huis nemen.

Het waarderingsproces duurt twee maanden. Daarna krijgen alle objecten een nieuwe eigenaar. Zo hoopt Museum De Voorde dat zo veel mogelijk van de historische objecten bewaard blijven voor de stad Zoetermeer.