Nieuwe vredespaal onthuld in Zoetermeer tijdens nationale Vredesweek

7 maanden geleden gepubliceerd

Afgelopen week, tijdens de nationale Vredesweek, is er een nieuwe vredespaal onthuld in het Dobbepark in Zoetermeer.

Wat is een vredespaal?

Een vredespaal is een monument met de boodschap “Moge vrede heersen op aarde”, geschreven in de taal van het land waar het staat, en in drie of meer andere talen. Over de hele wereld zijn er meer dan 200.000 vredespalen te vinden. De nieuwe Vredespaal in Zoetermeer draagt de boodschap in het Nederlands en in zeven andere talen: Spaans, Engels, Hebreeuws, Arabisch, Chinees, Russisch en Oekraïens.

Onthulling van de vredespaal

De onthulling van de vredespaal vond plaats op de internationale dag van de vrede. Wethouder Jan Iedema en Luigi van Leeuwen, voormalig burgemeester van Zoetermeer toen de eerste vredespaal in 1995 werd geplaatst, namen de onthulling voor hun rekening. Ook waren er enkele Oekraïense vluchtelingen aanwezig die in Zoetermeer zijn opgevangen.

De betekenis van de vredespaal

“In een tijd waarin er al 1,5 jaar een oorlog woedt in Oekraïne en het conflict niet meer het dagelijkse nieuws beheerst, is het belangrijk om stil te blijven staan bij het leed dat oorlog veroorzaakt,” legt wethouder Jan Iedema uit. “Deze vredespaal symboliseert onze blijvende steun en medeleven.”

De aanwezige Oekraïeners lieten via een tolk weten dat ze dankbaar zijn voor het warme ontvangst in Zoetermeer. Ze willen graag een bijdrage leveren aan de maatschappij en sommigen zijn inmiddels al met werk of opleiding begonnen.